aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_4452 aDSC_4452

MR juniorů 2014 - finále U23

16.02.2014 18:58

Kategorie G23 byla po celou sezónu velice slabě obsazována a ve stejném duchu proběhlo i MČR, které dokončily jen čtyři hráčky. Hrálo se v tabulce a podle předpokladů bylo i poslední utkání zrovna utkáním o prvenství. Nastoupily do něj Tereza Svobodová proti Karolíně Holinkové a utkání bylo svým průběhem velice podobné tomu z G19. Tereza začala naprosto suverénně a snadno vyhrála první set v poměru 11/2. Jeho vývoj měla od počátku pod kontrolou. Hrála přesně, dobře se pohybovala a Karolínu přehrávala. I v dalších setech měla utkání zcela pod svou taktovkou a zaslouženě získala mistrovský titul po vítězství 3/0.

Posledním utkáním celého mistrovství byl finálový zápas kategorie B23, do kterého se podle očekávání naprosto bez problémů probojovali velcí kamarádi a soupeři Martin Švec a Jakub Solnický. Je nutno podotknout, že i tato kategorie byla poznamenána neúčastní hráčů z české špičky m.j. Daniela Mekbiba, Romana Švece, Ondry Uherky a dalších. Nepřihlásili se ani Honza Ryba a Petr Zatřepálek, kteří se soustředili na kategorii B19.

Jakub obhajoval titul z loňského prvního MČR v této kategorii. Utkání bylo určitě naprostým vrcholem celého mistrovství a to po všech stránkách. Od prvního míče se hrálo v neuvěřitelném tempu. Výměny byly dlouhé, ale velice fyzicky náročné. Oba dva předváděli squash nejvyšší úrovně na české poměry. Na rozdíl od finále B19 bylo toto utkání naprosto korektní bez jakýchkoliv výstřelků. Oba dva hráči se soustředili jen na hru, a tak i rozhodčí byli celé utkání prakticky bez práce. Vývoj skóre byl ale s utkáním B19 velice obdobný.

Lépe začal Martin, který se dostal v prvním setu do vedení 5/2. Následně pak ale udělal několik nevynucených chyb, čehož Jakub dokonale využil, přidal navrch pár nádherných zakončení a set získal pro sebe 11/6. Oba dva hráči odcházeli již po prvním setu z kurtu velice unavení. Do druhého setu vlétl Martin jako uragán. Přesnou hrou, voleji, boasty a dropy nedával Jakubovi prakticky žádné šance, aby se dostal do tempa a zpod tlaku. Hrál prakticky bez chyb a přidával jeden bod za druhým. Set vyhrál 11/3 a ve stejném duchu pokračoval i v setu třetím. Jakub sice dělal, co se dalo, aby Martina zbrzdil, ten měl ale neustále navrch. I přesto ale byly výměny dlouhé a plné pohybu. Martin ovšem v této části zápasu na rozdíl od Kuby nekazil a tak vyhrál 11/8.

Začátek čtvrtého setu byl obdobný a Martin již značně unaveného Jakuba neustále tlačil a bodoval. Vedl už 5/2 a zdálo se, že už mu nic nezabrání dotáhnout utkání do vítězného konce. Za tohoto stavu se ale začala únava projevovat i na Martinovi, na což Jakub zareagoval nejlépe, jak mohl. I díky tomu chytil "druhý dech", dřel v každé výměně a využil několika chyb Martina a především jeho únavu k otočení setu. Dostal se do vedení 10/7. Za tohoto stavu ještě Martin zmobilizoval všechny síly, vyrovnal na 10/10, ale to již bylo vše. Jakub vyhrál 12/10, vyrovnal na 2/2 a Martin zůstal naprosto vyčerpaný ležet na podlaze.

Tak, jak to vypadalo po začátku čtvrtého setu na vítězství Martina, po čtvrtém setu by na něj vsadil jen málokdo. Od počátku pátého setu jej chytaly křeče, dokonce někdy i v průběhu výměn se chytal za špičky a protahoval nohy, což bylo značně komické. Jakub si toho byl plně vědom a proto se běhalo pořád dále. Martin dělal vše proto, aby utkání dohrál. Prohrával ovšem 5/8 a hrál opravdu na pokraji sebeobětování. Za tohoto stavu však začaly křeče chytat i Jakuba, což Martina namotivovalo, aby utkání ještě zkusil dohrát. Od tohoto stavu opravdu dřeli oba na krev. V každé volné chvilce protahovali lýtka i stehna. Martin snad díky "zkušenosti" s křečemi z předcházejícího průběhu utkání trefil několik shotů, Jakub udělal dvě chyby a skóre bylo vyrovnáno na 9/9. Další výměnu vyhrál Martin a měl první mečbol. Ten, stejně tak jako druhý za stavu 11/10, neproměnil.

V těchto chvílích se přítomní diváci oprávněně obávali o zdraví obou hráčů, protože ti se chvílemi po kurtě opravdu ploužili v křeči, načež když tato povolila, tak běhali, skákali a dřeli za hranicí možností. Další mečbol pro sebe získal za stavu 12/11 Jakub. I on jej ovšem neproměnil. V další výměně byl úspěšnější Martin a vybojoval tak třetí mečbol. Ten se mu podařilo proměnit ve vítězství, přestože to bylo "no letem", což je vždy za takového stavu a po takovém utkání nepříjemné rozhodnutí. Po skončení zápasu zůstal především Martin ležet na palubovce v naprostém vyčerpání.

Utkání trvalo cca 70 minut a určitě by mu slušela nejvíce remíza, protože za předvedený výkon a nasazení by si titul zasloužili oba dva mladí squashisté. To ale bohužel ve squashi není možné a tak se v kategorii B23 z prvenství radoval Martin. Udržel tak zajímavou bilanci obou hráčů z posledního roku, kdy utkání na vrcholných domácích událostech vyhrává Martin a na mezinárodních Jakub. Po zápase se oba potkali v rozcvičovně, kde se snažili trochu ze sebe setřepat únavu a také "rozebrali utkání, i když se jim snad ani nechtělo moc mluvit. Vše snad dokládá tato fotografie.



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net