aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5338 aDSC_5338

Jan Koukal hrajícím koučem na ME týmů

27.04.2015 15:42

Nejlepšího domácího hráče a stálici na squashovém kurtě Jana Koukala jsme požádali o rozhovor před odcestováním na ME týmů do Dánska.

Honzo, máš za sebou organizaci MČR ve squashi. Podle našeho názoru velmi úspěšnou, o pořádání mistrovství věděli i lidé, kteří si squash zahrají třeba jednou za čas rekreačně. Jak sám tuto akci hodnotíš z pohledu jednoho z organizátorů?

Cíle, které jsme si stanovili, se nám podařilo naplnit, a tak z naší strany panuje velká spokojenost. Díky historicky prvnímu televiznímu přenosu, masivní kampani v rádiích ve spolupráci s mediální skupinou MMS i následnému zájmu novinářů, byl mediální zásah ohromný a squash buď viděl nebo o něm slyšel či si přečetl snad úplně každý. Co je však pro nás nejdůležitější, jsou pozitivní reakce ze všech stran.

Zvládáš roli favorita na zisk titulu dohromady s rolí organizátora? Netrpí tím tvé hráčské povinnosti?

Teď po mistrovství, když jsem vyhrál, tak bych asi mohl říct, že zvládám :). Ale přiznávám, že to bylo docela velké sousto a poslední týden před mistrovstvím jsem neodložil telefon a rozhodně se nejednalo o ideální přípravu po hráčské stránce. Podařilo se mi naštěstí na tři dny zmizet do Wellness a Spa hotelu Antonie ve Frýdlantu, kde jsem si perfektně odpočinul hlavně psychicky, potrénoval a zrelaxoval. Musím říct, že se jedná o perfektní místo na odpočinek pro squashisty. Hlavně však na mně ležela jen část organizace a ohromný kus práce odvedla ředitelka Olga Ertlová, Mirek Kolář, Ondřej Ertl a plno dalších, kteří se celý týden nezastavili, a hlavně díky nim proběhlo mistrovství úspěšně.

Můžeme se těšit na další ročníky mistrovství a jiné akce organizované ve tvé režii?

Touto akcí jsme snad ukázali, čeho jsme schopní, a jakým způsobem by squash mohl a měl být prezentován veřejnosti. O pořádání a organizovaní MR, finále extraligy družstev i o další turnaje a soutěže v příštích letech podobně, jako jsme ukázali letos, máme zájem. Teď je na vedení ČASQ, jestli s naší prezentací squashe bylo spokojené a svěří nám i další ročníky a akce. Fakt, že TV NOVA byla z přenosu nadšená a chce s námi spolupracovat nadále a předjednaná další spolupráce s mediální skupinou MMS, je teď pro squash nová a hodně zajímavá pozici a já doufám, že ji dokážeme pořádně využít.

Jak jsi na tom ty sám po zdravotní stránce? Kotník už je doléčený?

Už týden trénuji na 100% a kotník je zdráv. Na mistrovství jsem mu hodně "naložil" a teď jsem mu to, že vydržel, musel vrátit. A tak si zasloužil pět týdnů úplného klidu a ucházející péče :).

Honzo, momentálně se účastníš projektu v České televizi „Lvíčata“. Prozradíš, o co jde?

Jedná se o pořad pro děti s cílem motivovat je, aby sportovaly. Celé to probíhá pod taktovkou olympijského vítěze ze Salt Lake City Aleše Valenty.

Kdy budeme moct pořad o squashi v ČT vidět a na co se v něm můžeme těšit?

Premiéru dílu o squashi  uvede ČT 9.5 a prozrazovat nebudu nic. Stojí za to shlédnout to na vlastní oči :).

Příští týden vyráží tým českých reprezentantů do Dánska na ME týmů, kde se, Honzo, představíš v netradiční roli kouče obou týmů. Budeš hrajícím koučem?

Přesně tak, budu hrající Jarda Navrátil :). Ona to pro mě oproti letům minulým není velká změna. Klukům jsem během zápasů radil a koučoval je, a když to časově šlo, tak stejně i holkám. Takže letos jsem v té roli poprvé oficiálně.

O co všechno se jako kouč budeš starat?

Rozhodoval jsem, kdy pojedeme, kdy budeme trénovat. Hlavní změnu oproti letům minulým kluci a holky uvidí v přípravě na zápasy. Budu chtít, aby na všechna utkání nastupovali připraveni a věděli, co je čeká a co mají hrát od prvního míčku. Myslím, že squashi za ta léta už trochu rozumím a v tomhle směru může být můj přínos poměrně velký.

Jakých reálných výsledků má letos česká výprava podle tebe možnost dosáhnout? Ženy budou bez Olgy Ertlové obhajovat fantastický bronz z loňska, v týmu mužů hrajících v druhé divizi letos v sestavě chybí Petr Martin.

Bohužel, včera zdravotní komplikace vyřadily z týmu naši jedničku Lucku Fialovou, které přeji brzké uzdravení (pozn. redakce: za Lucku nastoupí náhradnice Veronika Gaultier). S Luckou jsem byl přesvědčený, že ženský tým mohl směle uvažovat o semifinále. Takhle bude jednoznačným cílem udržení se v elitní skupině a postup do semi bude tajným snem a přáním, pro které holky nechají na kurtu duši. 

My muži budeme bojovat o postup z druhé divize, určitě nejsme favorité, postupují dva týmy a Finsko s Dánskem jsou zatím jinde než my. Pokud se všechno sejde a všichni podají výkon na hranici svých možností, tak postup není nereálný. Mrzí mě jedna věc a to absence Petra Martina, s kterým se asociace nedokázala dohodnout na podmínkách účasti na ME. Petr je jednoznačně naše dvojka, což už několik let potvrzuje a hlavně má v dresu repre odehraných hodně zápasů a nasbíraných plno zkušeností, které by se nám v klíčových chvílích a zápasech rozhodně hodily! Oslabit se ještě před začátkem turnaje vlastními silami mi přijde hodně nešťastné.

Jak jsi připravený na koučování ženského týmu? Nebojíš se „holčičích“ emocí? Je podle tebe koučování ženského a mužského týmu odlišné?

Myslím, že přípravu mám díky hrající sestře Veronice, parádní :). Strach z holek nemám, během minulých let jsem při zápase spolupracoval při zápasech na Evropě snad se všema a bylo to v pohodě. Přijde mi, že si moje slova berou k srdci víc než kluci :).

Jaké máš plány na letní herní pauzu? Budeš doma nebo vyrazíš na turné?

To zatím zvažuji a rozhodnu se během května, nicméně nebudu lhát, že mě to netáhne ven :).

Honzo, děkujeme za rozhovor a držíme palce celému týmu v Dánsku!

autor rozhovoru: Irena Vanišová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net