aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5125 aDSC_5125

Jak dlouhá je kariéra squashistů ve srovnání s tenisty?

03.05.2015 23:05

Nedávno jsem chtěl po hráčích ve svém mateřském klubu, aby jmenovali tři profesionální tenisty. „Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic,“ znělo bez váhání. Ptal jsem se dál – dokážete jmenovat tři profesionální squashisty? Ramy, Nick Matthew a ten Francouz, vypočítával kamarád, když zvednul hlavu od piva. Odpovědi mě nepřekvapily.

Všeobecnou popularitu tenisu a tenistů nelze pominout. Dokonce i moje žena, která aktivně žádný sport neprovozuje, zná tenisové hráče a fandí Novaku Djokovicovi pokaždé, když se účastní turnaje. Je ale třeba přiznat, že co do prestiže a mediálního zájmu squash za tenisem zaostává.

Nick Matthew

Jména jako Ramy Ashour, Gregory Gaultier nebo Nick Matthew známe z okruhu PSA už dlouho. Jak si ale vedou ve srovnání se svými tenisovými protějšky? Hraje nějakou roli délka kariéry squashového hráče? Platí, že tenis může člověk aktivně hrát déle než squash? O squashi se přece říká, že představuje větší zátěž pro tělo, a to i na amatérské úrovni. Málokdy uvidíte člověka po čtyřicítce, jak hraje squash a na kolenou ani na kotnících nemá ortézu nebo jinou pomůcku.

Zběžný pohled na profily těch nejúspěšnějších hráčů jako Federer, Nadal, Ashour nebo Elshorbagy ale ukazuje, že mé předpoklady byly mylné. Obecně vzato se dá říct, že jejich sportovní dráhy se od začátku až po dnešek řídí určitým vzorcem. Většina z nich začala hrát brzy, v pěti nebo šesti letech. Všichni vyhrávali juniorské turnaje, než prorazili na profesionální okruh. Během prvních tří až pěti let mezi profesionály dosáhli na ty nejvyšší příčky a ovládli velké turnaje.

Když Malcolm Gladwell říká, že člověk musí trénovat deset tisíc hodin, aby byl v něčem dobrý, má možná pravdu (Gladwell je kanadský novinář a autor literatury faktu; tato myšlenka zazněla v knize Outliers, v českém překladu jako Mimo řadu: anatomie úspěchu – pozn. red.). Dostat se na vrchol je jedna věc. Udržet se tam je ale něco úplně jiného.

Jak dlouho se tedy může hráč pohybovat na špičce žebříčku? Díky Wikipedii máme k dispozici některá data, která vás možná překvapí. V tomto ohledu totiž squashi i tenisu kraluje Nicol Davidová, která je světovou jedničkou nepřetržitě už sto devět měsíců! Nemyslím si, že někdo z nastupujících hráčů či hráček bude schopen tento rekord pokořit.

Tím jediným hráčem, jenž během posledních osmi let nevypadl z nejlepší světové trojky, není Roger Federer ani Ramy Ashour. Je to Novak Djokovic. Jeho rekordu se blíží Nick Matthew, který byl mezi nejlepšími třemi squashisty sedmkrát v uplynulých osmi letech.

Pokud jde o délku kariéry, nemají se squashisti čeho bát. Světová dvojka Nick Matthew hraje squash profesionálně už sedmnáct let. Totéž platí pro Federera, jenž na profesionální okruh vstoupil roku 1998. A Matthew není žádnou výjimkou. Patnáctiletou či delší kariéru za sebou mají současná trojka žebříčku Gregory Gaultier, Nicol Davidová a stejně tak již neaktivní hráči jako David Palmer nebo Jonathon Power.

Malá popularita squashe tak nemá nic společného s délkou hráčské kariéry. Začlenění squashe do programu olympiády v roce 2020 by jistě pomohlo zvýšit prestiž tohoto sportu. Držme palce, že se to podaří.

autor: Dax Nair
překlad: Jiří Hron
zdroj: racquetsocial.com

 

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net