aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9638 aDSC_9638

Světový den squashe 2013

04.10.2013 13:23

V sobotu 5.října se, stejně jako každý rok, koná World Squash Day - Světový den squashe. Po celém světě jsou organizovány různé akce, které si dávají za cíl popularizovat náš sport. Tento den se slaví na počest mladého muže, Dereka Sworda, skotského hráče squashe, který se přestěhoval ze své domoviny do Ameriky a byl squashovým šampionem v New York Athletic Clubu. Pracoval v jedné z budov Word Trade Center a zahynul 11. září 2001 při teroristickém útoku. Přátelé Dereka, v čele se skotskými hvězdami Peterem Nicolem a Martinem Heathem, chtěli uctít Derekovu památku a zároveň také udělat něco konkrétního pro squash ... Rozhodli se uspořádat v Anglii zápas newyorského týmu s londýnským a to přesně 11. ledna 2002 ... Za Velkou Británii si přišli zahrát přední squashové hvězdy této země jako Peter Nicol, John White, Paul Price, Peter Marshall a Alister Walker .... Velké squashové hvězdy toho dne zapoměly na výdělek, placené turnaje a prostě ubraly část svého volného času a věnovaly ho této zvláštní příležitosti ... Tak se zrodil Světový den squashe. Byl uznán Světovou squashovou federací a od té doby každý rok propagujeme v rámci Světového dne nějaké konkrétní squashové téma.

Letošní ročník WSD je poznamenán neúspěšnou kandidaturou squashe na olympiádu 2020 ... Výkonný ředitel Světové federace squashe Andrew Shelley uvedl: „Je povzbuzující vidět, kolik akcí se pořádá napříč celým světem. Squashová komunita je očividně zklamaná rozhodnutím Olympijského výboru, ale toto nám ukazuje, kolik lidí squash spojuje dohromady.“

Tématem roku 2013 je Reach Out - Natáhnout se ... k dalším národům, sportům, organizacím, za účelem tento sport povzbudit a přilákat další hráče do svých řad. Squash se již nyní může pyšnit ohromujícím globálním působením - téměř 20 miliony hráčů ve 185 státech světa.

Zakladatel Světového dne squashe Alan Thatcher z Anglie řekl: „Je skvělé vidět tolik klubů a jednotlivců, jak sdílejí své nápady na podporu squashe. Pořád všichni cítíme hořké zklamání z rozhodnutí MOV, ale teď je čas vše obnovit, pohnout se kupředu a ukázat světu, jak skvělý sport vlastně máme.“

Squash se neustále vyvíjí ve všech zemích světa, i v těch s kratší squashovou tradicí (např. v Anglii se hraje přes 100 let) ... vybíráme náhodně některé akce v souvislosti se zítřejším dnem :

  • Racquet Squash Club v polském Krakowě bude pořádat "Den aktivity" a souběžně s ním oslaví své čtvrté narozeniny
  • v Severním Irsku je plánováno několik akcí, které se boudou odehrávat společně s Belfast Junior Open
  • další události se odehrají i napříč celou Afrikou, v čele s nejlepším squashovým národem - Egypťany, kteří uspořádají na svém uzemí spoustu exhibicí
  • tým z Tanzánie bude cestovat do Mombasy na přátelský mezinárodní zápas do sousední Keňi
  • zaměstnanci Britské vojenské základny v Německu pořádají den otevřených dveří pro rodiny a přátelé vojáků, kteří jsou na misích mimo Anglii (squash je sport, kterým mohou vyplnit své volné chvíle a který pomáhá jejich dětem udržet se fit a v pohybu)

I mnohá squash centra v České republice pořádají v sobotu 5.10. při příležitosti tohoto dne propagační akce nebo poskytují zvýhodněné vstupné na své kurty.



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net