aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_8219 aDSC_8219

Squashový rok 2015 – část druhá

24.01.2016 17:21

Předchozí část jsme ukončili turnajem NetSuite Open a triumfem Ramyho Ashoura nad Nickem Matthewem. Jak vypadaly zbylé tři měsíce roku 2015?

foto: psaworldtour.com

US Open – turnaj Omara Mosaada a Laury Massaro

Hrdina NetSuite Open Ashour v druhém kole říjnového US Open v zápasu proti Mathieu Castagnetovi odkulhal z kurtu a jeho účast na turnaji tím skončila. Příležitost zazářit tak dostal jeho krajan Omar Mosaad, jenž se po sérii fantastických výkonů probojoval do svého prvního finále na turnaji světové série. Tento výsledek byl o to pozoruhodnější, že Mosaad stále truchlil nad ztrátou matky a sestry při červencové autonehodě.

Egypťan si nejprve poradil se zkušeným Nizozemcem Laurensem Janem Anjemou a poté i se svým dobrým kamarádem Tarekem Momenem a Angličanem Darylem Selbym. Jeho největší vítězství v turnaji ale přišlo v semifinále proti Matthewovi, kterého díky vynikající hře porazil 3:1. Ve finále nakonec Mosaad hladce podlehl Gregorymu Gaultierovi, ale druhým místem potvrdil, že se stále zlepšuje a že může soupeřit s elitními světovými hráči.

V ženské kategorii navázala na skvělé výkony z předchozích měsíců Laura Massaro, díky čemuž se jí podařilo získat trofej pro vítězku jednoho z nejdramatičtějších turnajů poslední doby. Ve čtvrtfinále všechny šokovala výhrou nad Nicol Davidovou a položila tak základ pro svoji vůbec nejdelší vítěznou sérii na okruhu PSA.

Nyní dvaatřicetiletá Angličanka prohrávala s malajsijskou hvězdou už 0:2 a vypadalo to, že odejde poražena, ale stejně jako v semifinále květnového British Open se dokázala vzchopit a předvést neuvěřitelný comeback, kterým potvrdila svou odhodlanost a vůli bojovat až do konce.  

V semifinále za třicet pět minut smetla ve třech setech Omneyu Abdel Kawyovou a ve finále v další pětisetové bitvě, v níž prohrávala 1:2 na sety, přehrála Nour El Tayebovou. Ta se ve čtvrtfinále střetla se svou kamarádkou a tehdy světovou jedničkou Raneem El Welilyovou a v jedné z nejnapínavějších bitev, které diváci z nedávných turnajů pamatují, za více jak hodinu zvítězila v pěti setech.

Massaro opět vítězí, Elshorbagy obhajuje titul z Kataru

Na listopadovém Qatar Classic získala Massaro druhý titul ze dvou po sobě jdoucích turnajů světové série a v prosincovém žebříčku se tak posunula na druhou pozici před Nicol Davidovou. Angličanka během turnaje hrála ve velkolepém stylu a po náročném finále proti Nour El Sherbiniové se mohla radovat z další trofeje pro celkovou vítězku. Zároveň tak stáhla náskok Raneem El Welilyové na prvním místě žebříčku. 

Mohamed Elshorbagy v boji o svůj druhý katarský titul ztratil pouhý jeden set a turnaj s přehledem ovládnul. Dva týdny poté, co vypadl v semifinále US Open a ztratil šanci na obhajobu prvenství, se Elshorbagy vrátil na místo, kde v roce 2013 poprvé triumfoval na turnaji světové série. Egypťan, nyní žijící v Bristolu, byl odhodlaný vrátit se do špičkové formy, což se mu povedlo. Turnajem proletěl jako raketa a před Mistrovstvím světa ukázal svou sílu.

Elshorbagy byl v Kataru nezastavitelný a z kurtu vyprovodil všechny soupeře. V semifinále to byl výtečně hrající Ryan Cuskelly, pro něhož to byla první účast v semifinále turnaje světové série, a ve famózním finálovém utkání Francouz Gregory Gaultier. Ten měl za sebou dvě urputné bitvy s Karimem Abdelem Gawadem a v semifinále s nepředvídatelným Mazenem Heshamem. Elshorbagy zvítězil 3:1, k radosti publika, které mohutně skandovalo jeho jméno.

Willstropova jízda v Seattlu

Elshorbagy měl v kapse titul z Qatar Classic a dostával se do vrcholné formy. Do Mistrovství světa 2015 tedy vstupoval jako jeden z favoritů – všichni očekávali, že na této prestižní akci dojde k dalšímu atraktivnímu střetnutí Elshorbagy versus Ashour.

Z tohoto scénáře ale brzy sešlo. Kariéru Angličana Jamese Willstropa sice poslední dva roky brzdila zranění, a loni v říjnu dokonce poprvé od roku 2003 vypadl z první světové dvacítky, ale na šampionátu se ukázal v nejlepším světle. V utkání s Elshorbagym celou dobu kontroloval hru, zvítězil 3:1 na sety a postaral se tak o jedno z největších překvapení v celé historii mistrovství světa.

Willstrop dal vzpomenout na nejzářivější období své kariéry, kdy v roce 2012 strávil jedenáct měsíců jako světová jednička. Po Elshorbagym z kurtu vyprovodil i Miguela Angela Rodrigueze a na šampionátu skončil až v semifinále na raketě Gregoryho Gaultiera.

Gaultier mistrem světa   

Gaultier ve finále mistrovství světa neuspěl už čtyřikrát, přičemž největší zklamání prožil v roce 2006, kdy promarnil pět mečbolů. Mnoho lidí jej tak před začátkem loňského mistrovství podceňovalo a předpokládalo, že se u něj opět projeví slabá psychika.

To se ovšem rozhodně nestalo. V prvních třech zápasech nyní třiatřicetiletý Francouz zvítězil vždy hladce 3:0 a potrápil ho až Ali Farag ve čtvrtfinále, v němž Gaultier prohrával už 1:2 na sety. Povedl se mu obrat a v semifinále nedal šanci Jamesi Willstropovi, kterého porazil 3:0. Ve finále narazil na Omara Mosaada, jenž vyřadil mimo jiné Ramyho Ashoura a Tareka Momena.

Gaultier měl historicky první triumf na světovém šampionátu na dosah a tentokrát si jej nenechal vzít. Ukázal vyrovnanost i vyspělost, Mosaada porazil jednoznačně 3:0 a konečně tak zlomil své prokletí. Přebírání nejžádanějšího squashového poháru bylo ve znamení velkých emocí, ale také velké úlevy. Díky zisku titulu se navíc Francouz po čtvrté v kariéře posunul na první místo žebříčku.

Pilley překvapuje na Hong Kong Open

Po Mistrovství světa se Gaultier vezl na vítězné vlně. O to překvapivější bylo jeho vyřazení ve čtvrtfinále Hong Kong Open, kde Francouze po životním výkonu přehrál Australan Cameron Pilley a výrazně se tak zapsal do squashového dění v roce 2015.

Pilley do turnaje vstupoval jako dvacátý čtvrtý hráč žebříčku, což bylo jeho nejnižší postavení od roku 2006, ale změny v taktice a uvolněnější rozpoložení mu pomohly dostat se do herní pohody a předčít i ty nejlepší squashisty.

Po čtvrtfinálové výhře nad Gaultierem Pilley v semifinále porazil i Nicka Matthewa, když prokázal nesmírnou houževnost a touhu po vítězství a nedovolil anglickému „Vlku“ uhrát ani jediný set. Nakonec ve finále podlehl Mohamedu Elshorbagymu, který se díky zisku hongkongského titulu opět posunul na první příčku žebříčku, ale i tak Australan potvrdil, že když má svůj den, je výše postaveným konkurentům více než vyrovnaným soupeřem. Mimochodem, šlo o jeho první účast ve finále turnaje světové série.     

Konec roku patří Nicol Davidové a Lauře Massaro  

Ženský turnaj v Hongkongu dopadl dobře pro Nicol Davidovou a Lauru Massaro. Malajsijka na této akci zvítězila již podesáté a Laura Massaro si pro novoroční vydání žebříčku zajistila první příčku.

Davidová v semifinále prošla přes Omneyu Abdel Kawyovou a Massaro vyřadila Raneem El Welilyovou, což pro Angličanku znamenalo, že se v novém roce stane světovou jedničkou bez ohledu na výsledek finále. To bylo nakonec jasně v režii Malajsijky, jejíž báječný výkon dal vzpomenout na léta její neohrožené vlády na vrcholu žebříčku. Davidová zničila Lauru Massaro za necelých čtyřicet minut 3:0 a mohla se radovat z posledních turnajových vavřínů v roce 2015.

Ani v roce 2016 jistě nebude nouze o úžasné squashové zážitky a strhující bitvy, což ostatně dokázal nedávno skončený Turnaj šampiónů. Budeme rádi, když je budete sledovat spolu s námi. Za celou redakci squashpage.net vám přejeme vše nejlepší do nového roku.

překlad: Jiří Hron
zdroj: psaworldtour.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net