aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_0044 aDSC_0044

Squashová obuv a její význam

28.11.2014 06:28

Nejlepší vybavení na jakýkoliv sport je takové, které během pohybu nevnímáte. Nejdůležitější částí výzbroje každého squashového hráče je jeho obutí. Vzhledem k vysoké zátěži je u squashe, stejně jako např. u badmintonu, tenisu nebo jiných halových sportů, nutné mít kvalitní obuv. Proto je správný výběr obuvi důležitý pro udržení zdraví vašich nohou.

U dynamických sportů, jakým je squash, jsou kladeny vysoké nároky na celý pohybový aparát. Jsou zde typické rychlé změny směru pohybu, točivé výpady nebo rychlé brzdění. Halová bota musí proto poskytovat pevné držení chodidla, ve středové části musí být tužší a na krajích a v přední části změkčená tak, aby umožňovala rychlou změnu směru pohybu do stran.

Dobrá squashová obuv by měla nabízet odpružení, stabilitu a podporu pro snížení rizika zranění. Ideální squashová obuv má kvalitní podešev poskytující vynikající přilnavost a také prodyšný svršek, aby se vaše nohy cítily svěže. Při pohybu vzniká velké množství tepla, které je potřeba z boty odvádět, jinak se chodidlo přehřívá a zapařuje. Podrážka by měla mít oddělenou špičku a patu, neboť toto dělení respektuje přirozený tvar chodidla.

Pokud si vezmete botu do ruky, měli byste ji být schopni ohnout a zkroutit, ale bota musí klást odpor. Příliš měkká obuv povede k nebezpečí zranění a brzkému opotřebení, příliš tvrdá zase nebude pohodlná. Squashová obuv musí být sálového typu, tzn. se světlou nebarvící podrážkou, která nezanechává šmouhy.

Výška podrážky naznačuje, zda je squashová bota správně odpružená. Horní vedení squashové boty by mělo sahat těsně pod kotník, neboť přílišná výška je většinou na úkor stability. Nízké boty jsou pro squash nevhodné, protože z pravidla neumožňují dostatečnou pohyblivost hlezenního kloubu. Stejně jako při běhu, je i při squashi velmi důležité odpružení. Technologií používaných u jednotlivých značek je nepřeberné množství. Nejdůležitější odpružení je na patě, ale pokročilejší hráči uvítají i odpružení na špičce.

Je vhodné, aby vnitřní vložku squashové boty bylo možné vyjmout, nejen kvůli sušení. Důležitá je také kvalita a tloušťka této vložky. Některé squashové boty mají výměnné stélky, které mohou být nahrazeny lékařskými protetiky nebo speciálními vložkami (např. Sorbothanes) pro ještě větší tlumení nárazů.

Každý sport má svoje specifika a ani squash není výjimkou. Typický squashový pohyb připomíná, jako když za sebou taháme ukotvenou nohu. Během dlouhých kroků a výpadů zadní noha zajišťuje jakousi brzdu, jejímž cílem je zajištění stability výpadu a možnost pokračování ve hře. To je důvod, proč mají správné squashové boty na kritických místech vyztužení. Nejčastěji je to na vnitřní straně špičky a nártu a také na vnější straně paty.

     

Jaká je ale optimální hmotnost squashové obuvi? Říká se, že pro squash je ideální hmotnost kolem 350 g (při velikosti 9 US). Lehčí nebude trvanlivá, těžší neumožní tak ladný pohyb. Ale vývoj nových materiálů tento problém relativizuje. Mezi 10 nejlehčích squashových bot pro sezónu 2014/2015 patří:

  • Adidas BT Feather – 320 g
  • Adidas Essence 11 – 320 g
  • Salming Viper – 325 g
  • Adidas Court Stabil 11– 340 g
  • Salming Race R1 Mid – 345 g
  • ASICS Gel-Beyond – 345 g
  • HEAD Grid – 345 g
  • ASICS Gel-Rocket 7 – 360 g
  • Prince NFS II – 365 g
  • Adidas Adipower 11 – 370 g

A jaká obuv je nejoblíbenější mezi nejlepšími hráči světa?

  • Rami Ashour – Adidas Court Stabil 10.1
  • Mohamed Elshorbagy – Asics Gel Fireblast
  • Gregory Gaultier – Adidas Adipower Stabil 10.1
  • Nick Matthew – Hi-Tec S701
  • Amr Shabana – Salming Race R1 2.0
  • James Willstrop – Hi-Tec Infinity Flare
  • Borja Golan – Asics Gel Domain
  • Nicol David – Asics Gel Blade 3 Women
  • Laura Massaro – Asics Gel Beyond 4 Women
  • Raneem El Welily – Asics Gel Domain 2 Women

Správnou squashovou obuv bychom tedy měli vybranou, ale přemýšleli jste někdy nad tím, jak je důležité správné zavázání vaší boty? Pokud si budete pečlivě zavazovat vaši squashovou obuv, můžete eliminovat mikroskopické posuvy chodidla v obuvi, čímž dojde ke zlepšení dynamiky pohybu a vaše chodidla budou v obuvi lépe fixována. Důležité je i vedení tkaniček. Tkanička je vedena zvenku, není umístěna mezi jazykem a ponožkou, tím netlačí na nohu. Na tkaničku je totiž vyvíjen neustálý tlak, a pokud je bota správně zavázána, nedochází k samovolnému rozvazování.

Nedílnou součástí výběru vhodné obuvi je i výběr ponožek. Věnujte patřičnou pozornost často opomíjenému, avšak velmi důležitému, výběru správné ponožky. Ponožka je přenašeč dynamických sil mezi nohou a botou, pro musí mít zesílenou patu, stahovadlo nártu, ploché švy pro zvýšení komfortu nebo kanálky pro odvod potu.

Tento článek vznikl ve spolupráci se squashovým trenérem Janem Rollem, který provozuje squashcentrum Chrpa a také půjčovnu a sportovní obchod Squashexpert.cz. Za to mu patří velký dík!!

text převzat ze stránek s laskavým svolením Terky Horáčkové Doformy.net



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net