aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6486 aDSC_6486

Sportovci, pozor na bouřky!

27.07.2013 20:53

Léto, teplo, venku krásně.. Koho by to nelákalo do přírody, za sportem, s rodinkou nebo sami. Často plní euforie z letních dnů zapomeneme na rychlé letní bouřky a může se stát, že nás zkrátka překvapí nepřipravené.

Nebuďte „hromosvodem“

Pokud vás přeci jen bouřka překvapí a vy se nemáte kam schovat „dovnitř“ a to nejen před deštěm, ale i blesky, rozhodně se vyhněte situaci, kdy sami vyčníváte uprostřed planiny, louky nebo volného prostranství. Největší množství zranění nebo úmrtí zásahem blesku je totiž právě v okolí jezer, na loukách, golfových hřištích a poblíž stromů. Pokud jste právě na atletickém oválu, také tam nezůstávejte. I zde jste jako pěst na oko pro právě se snášející blesk.

Nevracejte se ven příliš brzy

Skutečnost je taková, že nejvíce úrazů po zásahu bleskem je asi 30 minut po skončení bouřky. A o tom se příliš neví. Nevracejte se tedy ke své aktivitě v přírodě po bouřce příliš brzy. Netrpělivost by se vám nemusela vyplatit.

Shrnutí ve zkratce ...

Pokud se rozhodnete nebo nemáte jinou možnost, než zůstat venku, nelehejte si na zem. Daleko bezpečnější je pozice v dřepu. Také se určitě vyhněte skrývání se pod osamělým stromem. Pokud jste venku s přáteli a ve skupince lidí, udržujte mezi sebou větší rozestupy, nechoďte v jednom „chumlu“. Pokud rybaříte, hrajete tenis, badminton nebo zkrátka máte v ruce nějaké delší náčiní, nenechávejte je vyčnívat. Schovejte ho, pusťte ho. Určitě se vyhněte jakémukoliv sportu a pohybu ve vodě a na místech s vodou spojenými – na pláži, beach volejbalovém hřišti. Neplavte za bouřky.

Držte se právě získaných informací a nejlépe si „užívejte“ bouřek z tepla domova. Ale takový pěkně pročištěný vzduch po letní bouřce zas není k zahození. Nemyslíte? :-)

autor článku : Zuzana Kubáňová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net