aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_3159 aDSC_3159

Přestárlí vítězové juniorského mistrovství světa?

26.09.2016 08:32

Světová federace squashe prověřuje tvrzení, že na nedávném mistrovství světa juniorských týmů v Polsku nasadil vítězný Pákistán dva hráče, kteří již překročili věkový limit pro účast. Israru Ahmedovi, jenž ve finále porazil egyptskou jedničku Saadeldina Abouaishe 3:0, už podle dostupných informací bylo dvacet, stejně jako jeho spoluhráči Abbasu Shoukatovi. Server Squash Mad se problémem zabýval více do hloubky.

foto: SquashMad.com

Zprávy z roku 2013 potvrzují, že se Israr Ahmed i Abbas Shoukat účastnili turnajů pro hráče do sedmnácti let, přestože už nesplňovali věková kritéria. Podle všeho v tom ale pokračovali i dále, aniž by se o to zajímala jakákoli národní, regionální nebo celosvětová squashová organizace. Pákistánský zdroj tvrdí, že na vině jsou nepoctiví funkcionáři, kteří o squashi vědí jen velmi málo, nebo dokonce vůbec nic.

„Neustále ignorují pravidla, protože doufají, že jim to v juniorských kategoriích přinese mezinárodní úspěchy,“ popisuje zdroj. „Na těch nejvyšších příčkách seniorských žebříčků totiž po Pákistáncích není ani stopa. (Mezi muži je momentálně nejvýše Nasir Iqbal na čtyřicáté šesté příčce, mezi ženami pak Maria Toorpakai Wazir na šedesátém druhém místě. – pozn. red.) Celé je to plán, jak získat nějaké trofeje. Nedokážou to na turnajích PSA, tak to zkoušejí v juniorech, aby si zajistili trochu slávy.“

„Myslím si, že čest a upřímnost je něco, co tito vysocí squashoví funkcionáři vůbec neznají. A hráčům se prostě nařídí, co mají dělat,“ pokračuje zdroj. „Vůbec nebudu překvapený, když se ukáže, že je to pravda. Ale znovu říkám: osoby, které do Polska tyto squashisty vzaly, by měly být pohnány k odpovědnosti. Hráči jako Israr Ahmed sami nic nezmůžou. A soupeři to musejí začít brát velice vážně. Jeden rok na British Open na to rodiče upozorňovali, ale nakonec ustoupili, protože si organizátoři nechtěli špinit ruce… Tentokrát už se ale musí něco udělat. Děje se nám to přímo před očima.“

V červnu roku 2013 přišel Squash Mad se zprávou, jejíž obsah jasně ukazuje na to, že Asijská federace squashe (ASF) se vyptávala právě na tu skupinu hráčů, kteří tehdy v rozporu s pravidly startovali na turnajích pro hráče do sedmnácti let. Byly odhaleny hromadné podvody, což dokládá následující citát ze zprávy: Pákistánská federace squashe (PSF) zkontrolovala věk skoro všech tamních juniorských hráčů. Celý proces měl tři fáze – první byla provedena v červnu 2012 v Islámábádu. Během ní se zjistilo, že v kategorii U11 bylo příliš starých čtrnáct hráčů, v kategorii U13 osmnáct hráčů, v kategorii U15 dvaadvacet hráčů, v kategorii U17 třicet čtyři hráčů a v kategorii U19 třicet jedna hráčů. Ahmed i Shoukat byli mezi squashisty, které PSF považovala za příliš staré (tehdy v kategorii U17).

„Podle těchto zjištění bylo v červnu 2013 oběma sedmnáct let. To znamená, že teď je jim minimálně dvacet,“ poukazuje pákistánský zdroj. „Také to svědčí o tom, že PSF celou dobu podvádí a asijská ani světová federace s tím nic nedělají, přestože jsou všechny tyto informace veřejně dostupné.“ WSF potvrdila, že na srpnovém turnaji v Bílsku-Bělé, kde Pákistánci – dřívější squashová velmoc – získali první titul od roku 2008, byla tato otázka předmětem zájmu ostatních týmů.

Dále se objevily zprávy, podle kterých PSF zakazuje příliš starým hráčům startovat v domácích soutěžích, ale vědomě je vybírá pro mezinárodní akce. Výkonný ředitel WSF Andrew Shelley kontaktoval pákistánskou i asijskou federaci za účelem vyřešení celé situace. Serveru Squash Mad dal svou výzvu k dispozici:

PSF musí akceptovat, že zde patrně existuje velké množství funkcionářů, kteří se domnívají, že údaje uvedené v pasech některých pákistánských hráčů neodpovídají jejich skutečnému věku. Stejně tak by ale měla PSF dostat příležitost vyvrátit všechny tyto pochybnosti tím, že potvrdí jejich neopodstatněnost.

Pro tento účel by ASF měla zvážit, zda nebude trvat na tom, aby byli všichni pákistánští účastníci zářijového asijského šampionátu juniorů dostupní pro proces ověřování věku a prošli jím, pokud si to federace vyžádá. Test by byl prováděn v Kuala Lumpur a zahrnoval by použití skenovacích metod. Jestliže by jej hráči neabsolvovali, nemohli by na turnaji startovat.

Po úspěšném ověření by byli oficiálně očištěni, mohli by se účastnit turnaje a vysvětlily by se tím jakékoli nesrovnalosti. Zároveň by tento proces a následné objasnění pomohly i ostatním hráčům, kteří se účastnili světového šampionátu a mají pochyby o regulérnosti výsledků.

Na turnaji v Polsku porazili Pákistánci ve čtvrtfinále Austrálii, v semifinále USA a ve finále Egypt. Israr Ahmed hrál ve všech třech zápasech. V kvalifikační skupině pak pákistánský tým zvítězil nad Německem a Hongkongem. Ahmed opět nastoupil v obou utkáních. Jestliže se tedy prokáže, že Pákistánci podváděli, naštvaní soupeři se pravděpodobně pokusí výsledky letošního šampionátu zneplatnit. Není jasné, zda by tím pádem titul získal Egypt.

Loni jednadvacátého března vyšel na pákistánském serveru The News článek, jehož autorem je Waqar Hamza. Text jasně dokazuje, že informace o příliš vysokém věku pákistánských squashistů jsou veřejně dostupné již nějaký čas. Píše se v něm například následující:

Podle informací serveru The News zakázala Pákistánská federace squashe sedmi hráčům start na nadcházejícím turnaji v Láhauru v kategorii do devatenácti let, jelikož nesplňovali věkový limit. Někteří z nich se přitom účastnili mezinárodních juniorských akcí a mezi asijskými hráči zaujímali na žebříčku přední příčky. (…)

Israr Ahmed byl z turnaje vyloučen, protože se narodil 16. 11. 1995. V Asii je ale stále devatenáctý mezi juniory, jelikož má v pasu v kolonce datum narození uvedeno 7. 7. 1996. Israr nedávno hrál na dvou juniorských šampionátech v Kataru, odkud si v kategorii do devatenácti let odvezl titul (Qatar Open) a k tomu třetí místo (Doha Open).

V minulých dvou letech navíc Pákistánci nemohli startovat na British Junior Open, protože se poražení hráči často nezúčastňovali zápasů o konečné umístění, ale o podvodech s věkem se v zákulisí mluvilo už celá desetiletí.

V polovině září přišel další důležitý moment v pákistánské aféře kolem úmyslného nasazování příliš starých hráčů ze strany tamní squashové federace. Rodič jednoho ze špičkových pákistánských juniorů tvrdí, že jeho syn byl mylně nařčen z toho, že překročil věkový limit pro juniorskou kategorii. V té se proto nemůže nadále účastnit turnajů, na rozdíl od hráčů, u nichž prý testy prokazatelně hovoří o příliš vysokém věku, ale kteří přesto mohou v této kategorii zůstat.

Muhammad Sohail Khan tvrdí, že z jeho syna Arslana udělali obětního beránka a že je diskriminován Pákistánskou federací squashe. Khan již v Pákistánu podnikl právní kroky ve snaze zvrátit toto rozhodnutí a otevřeně promluvil o tom, co považuje za zkažený a zkorumpovaný systém řízení. Portálu Squash Mad také zaslal několik dokumentů, které jeho tvrzení podporují. Khan o nich píše:

Pokud jde o poskytnuté důkazy a uvedené informace, mohu k nim dodat následující detaily. To, že jsou diskutovaní hráči příliš staří, je nezpochybnitelný fakt. Přikládám kopie originálních záznamů Pákistánské federace squashe, které jasně ukazují, že žlutě zvýraznění hráči – sedmý Israr Ahmed, osmý Abbas Shoukat a dvaadvacátý M. Arslan Khan (můj syn) – v roce 2011 nastupovali v kategorii do patnácti let.

Chci se soustředit jen na tyto tři hráče, kteří figurují na různých seznamech, protože se pákistánská federace rozhodla zařadit je do odlišných kategorií, a to bez ohledu na jakékoli důvody, fakta či čísla týkající se jejich věku. Od roku 2011 nastupovali tito tři hráči ve stejné kategorii.

V listopadu 2014 PSF uveřejnila seznam juniorů překračujících věkové limity svých kategorií. Na prvním místě se nacházel Israr Ahmed, na sedmém pak můj syn. Abbas Shoukat na seznamu chyběl, přestože v roce 2011 figuroval na soupisce hráčů ve stejné kategorii. Zdůrazňuji, že v roce 2014 můj syn stále splňoval věková kritéria, a to dokonce o osm měsíců. Na tento seznam tak byl umístěn zcela bezdůvodně.

Vedl jsem s federací soudní spor a zvítězili jsme. Zasílám tak i fotokopie dokumentů popisujících celé řízení. Z nich vysvítá, že federace se naprosto mýlila a hráče do různých kategorií zařadila neprávem. Můj syn tak byl značně poškozen, a přestože seznam uvádí jeho i Ahmeda jako příliš staré hráče, Ahmed byl zařazen do reprezentace pro srpnový šampionát týmů v Polsku, což se neslučuje s informacemi z daného seznamu, jež pocházejí od samotné federace. Stejné dokumenty o hráčích nesplňujících věkový limit jsou součástí i našeho nynějšího soudního sporu v Pákistánu.

Kariéra mého syna je závažně ohrožena. Už tak utrpěla velkou ránu, když byl Arslan podvodně diskvalifikován z juniorského šampionátu v roce 2014. Výsledkem je také to, že se syn nemohl účastnit dalších akcí. Za vším stojí fakt, že v Pákistánu se hráči nevybírají na základě talentu nebo nějakého důsledného a profesionálně vedeného procesu, ale spíše podle vzájemných sympatií či antipatií.

Po těchto problémech týkajících se synovy kariéry jsem se obrátil na soud. Také jsem uspořádal tiskovou konferenci, což mělo za následek další zhoršení Arslanovy pozice, protože jsem otevřeně mluvil o problému, jenž sahá až do těch nejvyšších míst. I to málo squashových kurtů v Pákistánu je pod přímou kontrolou federace a ta nepovoluje jejich využívání lidem, kteří hovoří v její neprospěch. Je tedy zřejmé, že boj za naše práva vyústil v to, že syn už nadále nemůže na těchto kurtech trénovat.

Až se tento příběh dostane do mezinárodního povědomí, bude to pro mého syna znamenat další výzvu a nutnost vypořádat se s mnoha následnými zákazy a omezeními jeho squashového života. Jistě se k tomu najde nespočet důvodů i prostředků. Pro nás to ale nehraje roli, protože bojuji za naše práva.

Znám tyto lidi velmi dobře. To jediné, o co mi nyní jde, je chránit squash před podobnými podvody a jejich strůjci. Když byl můj syn takto nečestně vyřazen ze šampionátu, rozrušilo ho to a zároveň zklamalo. Musel jsem vyrazit do boje, aby mohl ve squashi pokračovat, a proto jsem také uspořádal tiskovou konferenci.

Nejsem squashista ani squashový trenér. Ve škole a poté na univerzitě jsem hrál hokej a fotbal. Udržuji dobré vztahy se squashovými šampiony, jako jsou Jansher Khan nebo Mohibullah Khan, a to jen díky tomu, že syna pravidelně doprovázím na turnajích i trénincích.

překlad: Jiří Hron
zdroj: Squashmad.com a Squashmad.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net