aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1289 aDSC_1289

Mistrovské turnaje mužů a žen A - září 2014

14.09.2014 19:23

V Brně ve Sportcentru Ivanovice se ve dnech 13.-14. září odehrály první turnaje kategorie A mužů a žen. Oba dva pavouky byly poznamenány slabší účastí, která je ovšem na počátku sezóny obvyklá. V soutěži mužů se představilo 24 hráčů, mezi ženami 11. Nižší počet startujících se samozřejmě pozitivně odrazil na průběhu turnaje, kdy celá akce proběhla plynule, zápasy navazovaly jeden na druhý a v sobotu před 17 hodinou bylo dohráno vše s výjimkou mužského finále.

Mezi ženami se vítězkou stala dle očekávání Lucka Fialová ze Strahova, která suverénně potvrdila roli nasazené jedničky a turnajem prošla bez ztráty setu, když ve finále porazila Terezu Svobodovou 3/0. Ta se do finále probojovala po vítězství nad Evou Feřtekovou v poměru 3/1. Eva nedala Tereze svoji kůži lacino a zápas byl docela dlouhý a vyrovnaný. Tereza ale nakonec svoji soupeřku přetlačila a finále si zasloužila. V zápase o 3. místo se utkaly již zmiňovaná Eva Feřteková s Kristýnou Alexovou, která předtím ve druhém semifinále nestačila na Lucku Fialovou a jen na počátku třetího setu jí byla do stavu 5/5 alespoň trochu vyrovnanou soupeřkou. Utkání vyhrála po velice vyrovnaném průběhu Eva v poměru 3/1, když prokázala mnohem větší odhodlání a touhu po 3. místě. Na 5. místě nakonec skončila Eliška Jirásková a jako šestá se umístila Kristýna Vykouřilová.

semifinále:
Lucie Fialová vs Kristýna Alexová 3:0
Eva Feřteková vs Tereza Svobodová 1:3

o 3. místo:
Eva Feřteková vs Kristýna Alexová 3:1

finále:
Lucie Fialová vs Tereza Svobodová 3:0

Mezi muži se očekával podstatně vyrovnanější průběh turnaje, což se nakonec i potvrdilo. S ohledem na začátek sezóny byly patrné i rozdíly v rozehranosti mezi jednotlivými hráči, když někteří již absolvovali nějaké turnaje a pro jiné to byla první zkouška po letní přípravě.

První velká překvapení se odehrála již v šestnástce, když domácí "spolupořadatel" Patrik Neuwirth porazil Petra Zatřepálka a především pak Honza Ryba zdolal nasazenou dvojku Ondru Ertla. Oba dva se pak spolu potkali ve čtvrtfinále, kde po velice vyrovnaném boji nakonec zvítězil Honza 3/2 a poprvé v kariéře se probojoval do semifinále mužského áčka. I ostatní čtvrtfinálové zápasy byly velice zajímavé a to především Jakuba Solnického s Miro Cellerem, kde Jakub vedl 2/0 na sety a ve třetím propásl 7 mečbolů. Set nakonec prohrál 18/20 a celý zápas 2/3. Dalšími semifinalisty se stali Martin Švec po snadném vítězství nad Adamem Kiliánem a Ondra Uherka, který porazil Michala Jadrníčka 3/1.

První semifinále mezi Ondrou Uherkou a Honzou Rybou začalo opět ve znamení Honzova zlepšení, v prvním setu měl dokonce dva setboly. Ondra je však odvrátil a v dalším průběhu již využil svoje zkušenosti a také Honzovu únavu z předchozích zápasů a zajistil si postup do nedělního finále po vítězství 3/0. Ve druhém semifinále se utkali Martin Švec a Miro Celler. Utkání trvalo hodinu a dvanáct minut a z vítězství 3/2 se nakonec radoval Miro. Ten předvedl koncentrovanější výkon a i přes únavu ze semifinále dokázal využít svojí větší rozehranosti ze začátku sezóny, když už absolvoval turnaj PSA v Rotterdamu a také nevyrovnanosti ve hře Martina a získat pro sebe rozhodující pátý set. Utkání bylo velice vyrovnané a do poslední chvíle nebylo jasné, kdo bude jeho vítězem.

Zápas o 3. místo Martin Švec skrečoval Honzovi Rybovi z důvodu nataženého svalu, což se u něj projevovalo již v předchozím zápase. Honza Ryba se tak mohl radovat ze svojí první bedny mezi dospělými.

Finále se odehrálo v neděli od 10.30 hodin. Po sobotních zápasech to byla správná volba, protože Miro už toho měl po dvou pětiseťácích v sobotu opravdu dost. Bylo vidět, že se potkali dva nejrozehranější hráči startovní listiny, kteří už před tímto víkendem v nové sezóně něco odehráli. Utkání bylo od začátku velice kvalitní a vyrovnané. Ondra však prakticky nekazil a díky tomu si vytvářel v prvních dvou setech  náskok, který i zužitkoval ve vedení 2/0 po setech 11/6, 11/6. Miro udělal vždy 5-6 chyb a to rozhodlo. I třetí set začal ve stejném duchu až do stavu 4/1. V tu dobu ale Miro místo do tinu začal trefovat míče výše, otočil a začal mít ve výměnách převahu. Dostal se do vedení 9/6 a zdálo se, že utkání prodlouží o minimálně další set. Následně ale udělal čtyři úplně zbytečné chyby za sebou a za stavu 9/10 "potrestal" svoji raketu, načež rozhodčí ukončil utkání. Vítězem turnaje se tak zaslouženě po 43 minutách a vítězství 3/0 stal Ondra Uherka.

semifinále:
Miroslav Celler vs Martin Švec 3:2
Ondřej Uherka vs Jan Ryba 3:0

o 3. místo:
Jan Ryba vs Martin Švec  w/o

finále:
Ondřej Uherka vs Miroslav Celler 3:0

text a foto: Radim Švec

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net