aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1922 aDSC_1922

Lucie Fialová: Mezi svátky vyzkouším bojové sporty

31.12.2013 11:55

Před vánočními svátky se v Praze uskutečnil Prague Open 2013 - jediná mezinárodní squashová akce okruhu WSA a PSA, která se v roce 2013 v Česku pořádala. Jednalo se o jedinečný turnaj, ve kterém mohli tuzemští diváci spatřit squashovou hru žen nejvyšší úrovně. V konkurenci 20 - ti hráček z Egypta, České Republiky, Austrálie, Rakouska, Francie, Norska, Švédska, Anglie, Belgie a Malty se až do finále probojovala Češka Lucie Fialová, momentálně 49 žena světového žebříčku WSA. Po skončení finálového zápasu jsme domácí hráčku požádali o krátký rozhovor.

Lucko, jak se ti v pražském finále hrálo?

Hrálo se mi dobře. Zápas jsem si užila, podala jsem dobrý výkon, nemám se za co stydět. Ale moje soupeřka byla prostě lepší, věděla, co na mě platí. Od začátku se mnou pracovala tak, aby mě unavila. Myslím si, že to co jsem si před zápasem předsevzala, jsem z větší části splnila a teď po utkání jsem spokojená.

Vnímáš při hře podporu diváků v hledišti? Pomáhá ti jejich reakce podat lepší výkon?

Vnímám ji, obzvlášť když mě podporují česky. Měla jsem tu každý den turnaje svoji rodinu, přátele a spoluhráče z klubu, trenéra … Taková podpora mě hodně těší. Hraji doma v Čechách tak 2x do roka, na WSA turnaji a na mistrovství republiky … je to prostě hodně příjemné. Až jsem si říkala, zda bych si neměla brát nějaké profesionální fanoušky i na turnaje do zahraničí :-).

Ve finále jsi na začátku každého setu vedla … chyběly ti do další hry fyzické síly? Soupeřka ve srovnání s tebou neodehrála plnohodnotné semifinále.

Já si myslím, že každé utkání mojí soupeřky bylo kratší, než to moje. Možná, když se posčítají minuty ze všech zápasů v průběhu celého turnaje, tak Nouran strávila na kurtě o půl hodiny méně než já. Sama na sobě jsme tu únavu trochu cítila. A nebyla to únava jen tady z Prahy, v závěru roku jsem se účastnila tří turnajů za sebou. Takže možná to vše na můj další výkon v průběhu hry vliv mělo.

Uvědomuji si, že v každém setu jsme hrály vyrovnaně bod po bodu do stavu tak 3 nebo 4 míčů, třeba jsem i trochu vedla. Ale potom mi soupeřka moc nepomáhala :-), nekazila a udržovala mě pod tlakem. Bylo to náročné. Znám její styl hry, výborně se pohybuje a je strašně obtížné proti ní získat libovolný bod.

Je běžné, že někdo takto nedokončí zápas, jako jsme to viděli u Egypťanek v semifinále?

Ne, s tím se na turnaji ještě v životě nesetkala. Přečetla jsem si po zápase, že se Farah cítila unavená a vyhodnotila situaci ve druhém setu tak, že už není schopna pokračovat ve hře. Přišlo mi to úsměvné. Ani si neumím představit, že bych něco takového udělala. Unavená jsem skoro v každém zápase :-). Ale napadá mne, co třeba takhle trénink, že bych ho nedokončila, že už se na něj dál necítím :-) ?

Co máš nyní za plány po turnaji? Zasloužený odpočinek? Vydržíš alespoň pár dnů bez pohybu?

Určitě vydržím, přemůžu se :-). Ale myslím, že po pár dnech volna už zase něco začnu dělat, protože v lednu mám v plánu další tréninkový cyklus. Tedy, já ho ani tak v plánu nemám, ale zato můj trenér ano :-). Abych do zátěže nenaskočila „rovnou z postele“, s nějakou váhou navíc, možná vyzkouším jiné sporty, na které nemám tolik času přes celý rok. Četla jsem, že v Praze bude probíhat „Týden sportu zdarma“ a hrozně mě zaujalo, že se dají vyzkoušet v rámci jeho programu i bojové sporty. Takže se asi půjdu někam vybít :-).

Dodržuješ o svátcích životosprávu nebo hřešíš?

Já dodržuji hlavně vánoční zvyky :-). Jím všechna tradiční jídla – kapra, salát, cukroví … nic si neodpírám. Ale je pravda, že za tři sváteční dny už je člověk tolik nasycený, že zase rád přejde na stravu, kterou dodržuje normálně. Po svátcích budu ráda, že se „sváteční jídlo“ odlehčí.

Jaké máš plány na zbytek letošní squashové sezóny?

Momentálně jsem přihlášená jen koncem ledna na turnaj ve Skotsku a v únoru mě čeká liga v Itálii. Dále počítám v březnu s mistrovstvím České republiky. Moc se mi nechce vyrážet do vzdálených končin, chtěla bych teď hrát více po Evropě. Budu se věnovat hlavně kombinaci tréninku a odpočinku. Loni jsem hodně trénovala a ke konci už bylo moje tělo obolavělé, neměla jsem tolik chuti do hraní. Tuto sezónu se toho samého chci vyvarovat. Přes Vánoce bude můj režim hezky volnější, potom se zapojím do tréninkového módu a věřím, že se vrátím na kurty s novou chutí.

Redakce děkuje Lucii za čas, který nám věnovala pro rozhovor ihned po skončení turnaje a přejeme hodně dalších úspěchů na kurtu i mimo něj!



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net