aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1109 aDSC_1109

Legendární Hashim Khan zemřel ve věku 98 let

19.08.2014 11:24

Jedna z největších postav světového squashe, Hashim Khan, zemřel v pondělí v noci na selhání srdce. Věřil, že se dožije 100 let, svět opustil o dva roky dříve, ve věku úctyhodných 98 let.

foto: www.pakistantoday.com.pk

Hashim se narodil v malé vesničce v Pákistánu blízko Péšávaru pravděpodobně v roce 1916. Podle některých dochovaných údajů se uvádí, že tato legenda světového squashe se narodila o dva roky dříve a kýženého věku 100 let tak dosáhla již v červenci tohoto roku.

Hashim je sedminásobným vítězem prestižního British Open, první titul získal v roce 1951, kdy ve finále porazil 9/5, 9/0 a 9/0 čtyřnásobného obhájce titulu a tehdejšího nejlepšího hráče světa Egypťana Mahmouda El Karima. Svůj poslední a sedmý titul získal ve věku 44 let! Je pokládán za zakladatele slavné squashové dynastie Khanů, která za celou svou historii získala celkem 23 titulů na British Open. Do řad této rodiny samozřejmě patří i syn Hashimova bratrance Jahangir Khan (hráč, který neprohrál 5 a půl roku v řadě jediný zápas, do kterého nastoupil).

V roce 1960 přesídlila Hashimova rodina do USA, kde Hashim dostal lukrativní nabídku vyučovat squash v klubech v Detroitu a později v Denveru v Coloradu, kde se na stará kolena také usadil. Ve vyšším věku se účastnil jako hráč veteránských turnajů na British Open. Hashim měl celkem 12 dětí, z toho 7 synů se věnovalo squashové dráze.




Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net