aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9383 aDSC_9383

Jeden game s Terezou Svobodovou

05.11.2013 11:05

Tereza Svobodová začínala svou sportovní kariéru gymnastikou, ale nakonec skončila u hraní squashe. Vyplatilo se. V současné chvíli totiž zdobí první příčku českého squashového žebříčku a neplánuje se jí vzdát. Tuto sezónu se bude soustředit především na hraní domácích turnajů, protože k výjezdu do zahraničí jí brání zodpovědná příprava na maturitu. Po jejím absolvování se ale do trénování chystá vrhnout s ještě větší vervou, takže se fanoušci mají na co těšit.

Kdo tě ke squashi přivedl?

Moje mamka dříve také hrála squash. Já od 5 - ti let provozovala sportovní gymnastiku, ale když jsem s mamkou chodila na turnaje, tak jsem si vždy vzala raketu do ruky a šla si sama pinkat a byla jsem na kurtu pořád. Až si mě všiml můj nynější trenér (pozn.redakce: Štěpán Marko) a řekl mi, že mám na squash talent. A že by rád někoho takového trénoval a vychoval již od útlého dětství. A protože mě „pinkání“ opravdu bavilo více než gymnastika, tak jsem se začala squashi věnovat více. To bylo asi tak v 9 - ti letech.

Chodí se na tebe rodiče dívat?

Mamka ano, ale musím přiznat, že mi to dříve hodně vadilo a měly jsme spolu kvůli tomu časté konflikty. Teď už je to dobré, ale máma už moc dobře ví, co může za kurtem dělat a co ne :-). Táta mě hodně podporuje, ale jak říká: „ Sport v kukani není moje hobby.“

Kolik hodin týdně trávíš na kurtu?

Minimálně 5x týdně alespoň hodinu a pak mám ještě fyzický trénink s trenérem na fyzičku.

V tuto chvíli vedeš český žebříček. Podle mě je to úctyhodný výkon na tvůj věk. Máš nějaké další cíle?

To je sice pravda, ale musím otevřeně říci, že kdyby Lucka Fialová a Olga Ertlová hrály více turnajů v ČR, tak jsem na žebříčku níže.  A jinak mým cílem také je, abych byla se svou hrou spokojená a podávala slušné a vyrovnané výkony.

Ty do ciziny na turnaje nejezdíš? Nebo se tam chystáš až ve vyšším věku?

Jako juniorka jsem jezdila skoro na všechny zahraniční turnaje Super Série. Určitě bych chtěla pokračovat v turnajích WSA, ale až další sezónu, tuto se budu soustředit hlavně na maturitu.

Kdo je tvým vzorem?

Squashový vzor asi nemám, ale je spousta sportovců, které obdivuji. Jsou to hlavně ti, kteří něco dokázali.

Jaký je tvůj sen?

Momentálně jich je více. V první řadě odmaturovat, abych pak squashi mohla věnovat více času :-).

Chystáš se dále studovat na vysoké škole nebo budeš spíše zodpovědně trénovat?

Studuji sportovní management, takže bych chtěla u sportu zůstat i do budoucna. Zajímá mě fyzioterapie a sportovní psychologie. Na vysokou školu bych ráda … a který obor, to ještě rozmýšlím. Po skončení maturity bych chtěla ale spíše více trénovat.

Je lehké si najít ve squashové branži kamarádky? Trávíte spolu čas i mimo kurt?

Myslím si, že si více rozumím se staršími holkami a to hlavně z mého extraligového týmu. Takže většinou s nimi jdu na nějaký ten oběd či večeři.

Jsi mladá a ve věku, kdy si každý člověk užívá studentského života. Nezávidíš někdy svým kamarádům, když jdou na party a ty se místo toho musíš připravovat na turnaje?

Rozhodně jim nezávidím, ale občas mám takové chutě si někam zajít, vyčistit si hlavu a pobavit se s kamarády. Což se mi i daří, ale abych chodila každý víkend někam, na to vážně nejsem. To si raději budu doma užívat alespoň chvilku volna s rodinou a přítelem.

Co si myslíš o dopingu? 

Doping mi přijde nefér a neuznávám, když chce někdo vyhrávat s jeho pomocí.

Dá se squashem něco vydělat? Pokud ano, za co peníze utrácíš?

Určitě dá, ale na světové úrovni, kam já mám ještě hodně daleko. Již jsem vyhrála pár áčkových turnajů, ale to pokryje tak cestu a startovné.

Dbáš na módu? Záleží ti na tom, co máš při squashi na sobě?

Na módu dbám jen zlehka. Většinou nosím sportovní oblečení, přijde mi jako nejvíc pohodlné. Ale samozřejmě, že na kurtu chci vypadat dobře, to asi každá holka.

Házíš raketou? Nebo je to spíše zlozvyk tenistů?

Ještě nedávno jsem se raketou sekala do lýtka vzteky. Teď se mi to doufám podařilo docela dobře odbourat.

Jak jsi strávila letošní prázdniny?

Na začátku prázdnin jsem byla po dlouhé době u moře. Ale od konce července už jsem začínala s přípravou na další sezónu.

Mnoho lidí squash vůbec nezajímá. Jak bys je k takovému sportu přilákala?

Je to sport, u kterého si vybijete nadbytečnou energii a stres. A dokonale si při squashi vyčistíte hlavu, protože během kvalitního tréninku a zápasu nemáte čas myslet na něco jiného.

Redakce děkuje Tereze za rozhovor a přeje další profesní úspěchy.

autor: Petra Fabianová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net