aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1886 aDSC_1886

James Willstrop - dlouhán s boží rukou

05.01.2014 11:29

Když malý James oznámil tatínkovi, již v té době známému squashovému trenérovi, že by chtěl hrát profesionálně squash, tatík zbledl. Věděl totiž, že v rodině jsou všichni obři, a že profesionální squash není zrovna vhodný pro vysoké lidi. Obzvláště klouby a zády neskutečně trpí… A tak začal chlapce přemlouvat, aby to nedělal. Ještě, že si kluk prosadil svou! 

  • jméno: James Willstrop
  • země: Anglie
  • narozen: 15. srpna 1983, North Walsham, Norfolk (UK)
  • věk: 30 let
  • výška: 193 cm „dlouhej, jak Lovosice“
  • hmotnost: 90 Kg „těžkej ale vohebnej“
  • trenér: otec Malcolm Willstrop
  • raketa: Prince Tour Pro
  • poznávací znamení: „Double fake“ (před úderem několikrát promáchne a zahraje zaručeně něco, co nečekáte!)

Trochu historie

V letech 1982 a 1983 squashové sudičky nadělili talent hned několika novorozencům. Vznikla tak velmi silná generace zahrnující mimo jiné Grega Gaultiera, našeho Jana Koukala a právě také Jamese Willstropa. Ne náhodou se tato silná trojka utkávala v posledních kolech nejprve juniorských, později i seniorských soutěží. Škoda, že se „Kouki“ neudržel s kolegy déle, i když si v roce 2005 zahrál s Gregem finále Mistrovství Evropy. Nás ale zajímá James, který se na okruhu profíku PSA objevil poprvé v roce 2002. O rok později se Willstrop stal nejmladším reprezentantem týmu Anglie na mistrovství světa týmů. Tehdy ještě skončila Anglie třetí za Austrálií a Francií, ale již za dva roky vybojoval Albion týmový titul a obhájil v roce 2007. V této době James jednoznačně ukázal, že pobral pořádnou porci talentu a všem „sýčkům“ ukázal, že i velké tělo lze rozpohybovat a spíše využít výhody dlouhých nohou a paží. V roce 2005 se po dlouhé době objevil ve finále slavného British Open Angličan. Světe div se, Jamesovi bylo pouhých 22 let, když nastoupil proti již ostřílenému o čtyři roky staršímu Australanovi Anthony Rickettsovi. Australan tehdy vyhrál ve třech setech. Další větší úspěchy se Jamesovi trochu vyhýbaly, ale nezapomenutelné byly jeho souboje s vycházející hvězdou Ramy Ashourem, kdy se mladíci předháněli v ekvilibristice „fakeů a doublefakeů“, aby překvapeni zjistili, že jim to soupeř stejně „nesežral“. Obvykle tehdy James ještě s Ramym prohrával.  Další velká chvíle přišla v roce 2008, když ve finále British Open nastoupil proti dalšímu Australanovi Davidu Palmerovi. V doslova „epickém“ finále dokázal vybojovat 2 mečboly, nejprve 10:9 a pak ještě 11:10, přesto mu titul unikl. Smolné momenty ke squashi zkrátka patří, ale jakoby Jamese provázely v důležitých chvílích jeho kariéry. V roce 2010 porazil ve finále Turnaje šampionů v New Yorku Ramyho a našlápl k útoku na první příčku světového žebříčku. Když se stal v lednu 2012 světovou jedničkou, přáli mu to všichni squashoví fanoušci. Já osobně nejraději vzpomínám na jeho střetávání s Amrem Shabanou, která se stala tradiční přehlídkou squashového mistrovsví a neuvěřitelné přesnosti a kontroly. 

Přednosti pohledem squashového kouče

James patří jednoznačně mezi nejpreciznější hráče se skvělou přesností úderů a luxusními dropy. Vyniká v technice i taktice. Za poslední léta hodně zapracoval na kondici a zlepšil pohyblivost. Jeho výška se během jeho kariéry stala předností. Je také znám jako velký gentleman. Ne nadarmo si ho hráči zvolili jako svého zástupce v hráčské federaci. Jeho velikou výhodou je také to, že jeho otec Malcolm, skvělý kouč, s ním objíždí všechny důležité turnaje.

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Smolné momenty v rozhodujících momentech těch nejdůležitějších turnajů British Openu a Mistrovství světa jakoby otřásly jeho jistotou, kterou jsme vídali hlavně v New Yorku či na turnajích Canary Wharf, během kterých často neztrácel ani set. Přesto patří mezi největší favority na každém turnaji, na který přijede. Občas mu také ujedou nervy v zápasech s Gaultierem, který si je toho dobře vědom a občas „pošťuchuje“ ve stylu Jonathana Powera. Nechci zobecňovat, ale jakoby James „trpěl“ klasickým anglickým pocitem „bohorovnosti“. Zbytečně si pak na sebe ukládá tlak neustále potřeby „dokazovat“, že je nejlepší. Bohužel také trpí úplně stejným problémem jak Nick Matthew, jeho vrcholná výkonnost přišla v době Ramyho Ashoura.

Technická či taktická „specialitka“

Ultra přesné dropy odkudkoliv a ovládání „téčka“ pomocí velice přesných volejů. Podejď by ne, když se roztáhne, tak se na kurt už nikdo nevejde :-).

Závěrem

Jamesova přezdívka „Marksman“, která popisuje mimořádně schopného střelce, hovoří za vše. James je veliký sympaťák. Jeho partnerkou je bývalá mistryně světa ve squashi Vanessa Atkinson. A čistě squashová rodina Willstropů se začátkem listopadu loňského roku rozrostla o dalšího squashistu Logana. A tak přejme všem Willstropům pevné zdraví.

Autor: Jan Roll, www.janroll.cz

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/James_Willstrop

http://www.willstrop.co.uk



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net