aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9617 aDSC_9617

Jakou roli hrají geny ve sportu

18.08.2013 04:09

Něco nás k určité pohybové činnosti táhne, zamilujeme si ji a děláme jí více či méně dobře. Nenecháváme se odradit neúspěchy, protože jsme našli něco, co nám přináší radost. Ale co když existuje jiný sport, ve kterém bychom se také našli a mohli v něm být dobří. Nebo snad nejlepší? Ale jak to všechno zjistit? Často se k takovému sportu dostaneme sami pouhým systémem pokus-omyl. Ale existují i lidé, jejichž profesí je právě takové talenty vyhledávat už v raném věku..

foto: fotolia.com

Genetika

A to je ono - ať už chceme nebo ne, s některými předpoklady se prostě rodíme a dědíme je. Takže se klidně může stát, že jsme se zcela bezhlavě zamilovali do tenisu, ale fyzické předpoklady máme spíše na dlouhé tratě a maratony, což se zrovna na tenis příliš nehodí. A pak se budeme muset smířit s tím, že tenis pro nás bude jen zábava a pokud budeme chtít dokázat více, tak taky pěkná dřina a stejně nikdy nebudeme patřit mezi ty nejlepší a světově známé sportovce. Na druhou stranu pustit se na dráhu vrcholového sportu je obrovsky riskantní, fyzicky i psychicky náročná cesta s nejasným koncem. Nemluvě o předčasné specializaci dětí a jejich brzkému „ničení zdraví“.

Specializovat se nebo nikoli?

Často tato otázka stojí spíše na rodičích, než samotných dětech, které sport dělají. A právě rodiče by si měli uvědomit, zda jejich děti onen sport opravdu baví nebo na tréninky chodí, protože prostě musí, protože to jejich rodiče chtějí. Další, s kým je dobré si promluvit je určitě trenér dítěte, který by měl umět rozpoznat talent dítěte. Ale hlavní rozhodnutí je umět si představit, co dané rozhodnutí znamená. Určitě zdravější varianta a pro dítě méně psychicky náročná je nespecializovat se příliš brzy a nejdřív dostat obecný základ pohybu – naučit se správně běhat, skákat, cvičit, … Zkrátka dát tělu „abecedu“, ze které se pak dají skládat slova a věty. Ranná specializace, která se dnes v mnohých populárních sportech prosazuje, znamená často zranění a úrazy v mladém věku sportovce a nadměrné přetěžování. Ovšem vše se dá také skloubit dobře a cesta za kariérou vrcholového sportovce může začít. Chcete doma Jágra? To ale bude chtít i notnou dávku štěstí! Připravte se na to..

Co je ovlivnitelné?

Příkladem může být, že pokud budeme hledat vrcholového basketbalistu a máme na něj požadavky vysoké postavy, ale zároveň hbitosti, obratnosti a rychlosti a také hledáme ve vzorku určitého věku v rozmezí deseti let, tak nám z celé republiky vyjdou pouze 2 možní kandidáti! Které ale ještě ani neznáme, nevíme, jak vypadají, ale víme, že teoreticky a dle výpočtů by tu mohli být. Navíc, i když je najdeme, nikdo nám nezaručí, že je bude basketbal bavit, že budou mít dostatečnou psychickou odolnost, aby poctivě trénovali a vydrželi tlak zvenčí. Zkrátka pravděpodobnost, že alespoň jeden z těchto dvou „budoucích basketbalistů“ skutečně bude vrcholovým basketbalistou, je opravdu malá. 

  • nejvíc geneticky je ovlivněn vertikální výskok a rychlý běh (počet rychlých svalových vláken) a to až 90%
  • hned za nimi pak rychlost reakce a vytrvalost (pomalá svalová vlákna) až 85%
  • následují vrhy a hody a maximální statická síla – kolem 68%
  • pohyblivost v kloubech a drobná koordinace pak z 50%

Správným tréninkem lze samozřejmě výkon ovlivnit a některá svalová vlákna přeměnit a vytrénovat na jiná, ale vytrvalec, který má geneticky dané, že z 80% má pomalá svalová vlákna, zkrátka nikdy nebude dobrý sprinter – spíše hodně průměrný až podprůměrný.

foto: fotolia.com

Nevýrazný sportovec – dobrý trenér?

Pokud sport milujete, ale nikdy jste nebyli příliš úspěšní aktivní sportovci, nezoufejte. I díky tomu, že jste na sobě museli více dřít a pracovat, abyste dosáhli alespoň dílčího úspěchu, víte, co to obnáší. A můžete to nakonec využít ve své další sportovní kariéře – jako trenér nebo trenérka. Mnoho talentovaných sportovců zjednodušeně řečeno prostě vezme raketu nebo hokejku či míč.. a ono mu to jde tak nějak samo. Ale pak je pro něj naopak o to těžší vysvětlit někomu dalšímu správný postup ke správné technice. I proto někteří výborní sportovci neumí být dobrými trenéry. To je právě vaše výhoda. A pokud máte chuť, chopte se jí :-).

Ať již geny a dědičnost ve vašem sportovním životě způsobila cokoliv, užívejte si sportu a pohybu. Endorfiny neminou nikoho, ať už ty s rychlými svalovými vlákny nebo ty, kteří se vyžívají v dlouhých tratích. Zkrátka pokud sport milujete, opravdu není co řešit. Věnujte se mu na jakékoliv úrovni a veďte k němu vaše děti. Děti si tak odmalička osvojí mnohé návyky fair play, ale i zdravé bojovnosti, které pak mohou přenést do běžného života.

autorka : Zuzana Kubáňová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net