aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_3413 aDSC_3413

Jak se pozná dobrý trenér

18.08.2013 07:39

Za odborníky považuji lidi, kteří jsou vzdělaní a zkušení ve svém oboru a něco dokázali. Skutečnou hodnotu pro společnost ale získají ti, kteří jsou schopni své zkušenosti předávat ostatním. I squashový trenér by tedy měl ovládat svou nejdůležitější dovednost, dovednost předávat informace (anglicky „skill of delivery“).

Společnost si žádá VÝKON a VÝSLEDKY

Dnešní společnost je orientována na výkon. Hlavním kritériem pro hodnocení trenérů jsou tedy výsledky. Nejviditelnějším výsledkem ve sportu je vítězství v turnaji, umístění na žebříčku, v tabulce apod. Patří ale mezi výsledky také to, že se hráč naučí hrát dobrou lajnu z dobré lajny? Patří mezi výsledky to, že z jednoho postavení je hráč schopen zahrát více úderů než jen jeden? Patří mezi dobré výsledky také to, že hráč zastaví hru, aby nezranil soupeře, či přizná, že „měl dvoják“? Domnívám se, že ano. A naplňuje mě hrdostí, když se cokoliv z uvedeného podaří u mně svěřeného hráče či hráčky.

Osobnost trenéra

Jaké by tedy měly být schopnosti a dovednosti dobrého trenéra? Vyjmenujme nahodile ty nezbytné: komunikace, charisma, erudice, zkušenosti, disciplína, trpělivost, dochvilnost, sebedůvěra a další. Můžete si je sami seřadit dle svého gusta.

Vztah trenéra a sportovce

Existují slavné učebnicové „škatulky“ jako „diktátor“, „chladný počtář“, „demokrat“ atd. Každý člověk je nezaměnitelný a neopakovatelný originál. Je tedy třeba volit vždy jiné a nové „strategie“ komunikace a přístupu ke každému sportovci či týmu. Trenér je z velké části vychovatel, a tak do velké míry odpovídá za osobnostní růst sportovce. Nejde tedy jen o sportovní výsledky, ale vznešeně řečeno o výchovu zralého dospělého člověka. Nejsnazší je koučovat sportovce, který Vás poslechne na slovo. Opravdu vyspělý je ale jen ten, kdo je schopen vlastního nezávislého efektivního rozhodování ve velmi vypjatém stresujícím prostředí. Umění je takového hráče vychovat. Ano, trvá to dlouho, ale vždy se to vyplatí!

Squash je individuální sport, tak proč trénovat ve skupině?

Výhodou tradičního individuálního tréninku je nepochybně více času pro jednotlivce. Moje zkušenost je ale taková (a podepírá to i dlouhodobý trend i v ostatních individuálních sportech), že trénink ve skupině je dynamičtější, více realistický a z velké části efektivnější. Nebojte se tedy různých kempů, skupinových tréninků, klinik apod. Ne nadarmo bývají v ČR, ale i jinde ve světě nejpopulárnější týmové soutěže, ligy družstev atd. Lidé se rádi sdružují a sdílejí své úspěchy. A to je hlavním důvodem pro preferenci - jak mi říkáme - „PRÁCE“ ve skupině.

Trenér = „ZAHRADNÍK“

Číňané používají ve svém písmu stejný znak pro slova učitel, trenér, vychovatel a slovo ZAHRADNÍK. A když se nad tím zamyslíte, tak to opravdu dává smysl. Zahradník se stará o květinu, zalévá ji, dodává jí živiny, zbavuje plevele. Ví, ale také, kdy má květinu nechat „růst“. Květina roste sama za přispění zahradníka. Zahradník ale nemůže „růst za ni samotnou“! Hledáte dobrého trenéra? Hledejte kvalitu, hledejte dobrého „zahradníka“!

autor : Jan Roll



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net