aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_8541 aDSC_8541

Důležitost svalové hmoty

11.11.2013 10:02

Ruku na srdce – kolik z vás, kteří začínáte číst tento článek, jste milovníci aerobních cvičení nebo sportů, kde o činku sotva zavadíte? Dobrá. Buďme rádi za to, že se lidi dnes alespoň nějak hýbou. A zamhouříme také oko nad celoživotními sportovci, kteří jednostranně přetěžují některé svaly a nikdy neudělali nic pro to, aby své dysbalance trochu srovnali. Každopádně v následujících řádcích si ujasníme, co všechno nám přináší svaly a možná se budete divit některým konkrétním příkladům.

  • Svaly zrychlují metabolismus. Čím více svalů, tím rychlejší metabolismum. Svaly tedy ve své podstatě odbourávají tuky
  • Svaly tvoří základ naší imunity. Že jste to nevěděli? Jste často nemocní? Třeba byste měli začít posilovat! :-)
  • Svaly zpevňují tělo, tvarují postavu. Zpevněné tělo je méně náchylné k úrazům, bolestem zad. Především, pokud zapracujete na svém hlubokém stabilizačním systému (CORE), kde jsou nejdůležitější oblasti břicha, hýžďové svaly, spodní část zad. Nezapomínejme ani na svaly stehen
  • Díky svalům udržujeme pružnost a zdravé kosti

foto : fotolia.com

Byly provedeny studie, ve které se srovnávala stejná výkonnostní skupina cvičenců s ischemickou srdeční chorobou. Jedna skupina se věnovala pouze aerobnímu cvičení. Druhá aerobní cvičení zkombinovala s posilováním s činkami. A výsledek? Jednoznačně ve prospěch cvičenců, kteří na svých lekcích posilovali. Zatímco u první skupiny bylo zlepšení opravdu jen v řádech jednotek (1-2%), u cvičenců, kteří také posilovali, se zlepšila oběhová kapacita o 15% a odolnost vůči únavě dokonce o 105%! A to obě skupiny cvičily pouze 10 dní!

Samozřejmě se zvýšila i svalová hmota u cvičenců, kteří posilovali. Druhá skupina nezaznamenala žádné zvýšení svalové hmoty. Pokud mluvíme o posilování a cvičení s činkami, není tím myšleno nutně navštěvovat posilovnu. I posilování s vahou vlastního těla, případně s dostupnými pomůckami jako bosu, trx, malé činky, gymball... S tím vším se dá kvalitně pracovat :-).

V dalším průzkumu se srovnávalo procento podkožního tuku u žen necvičících, cvičících pouze aerobně a žen, které přemáhaly nějaký mechanický odpor. Jak myslíte, že průzkum dopadl. Nejvíce tuku měly ženy, které žily sedavě. Logicky. Ale překvapivě ženy cvičící pouze aerobně měly více podkožního tuku, než ženy posilující.

Nutno dodat, že pohyb, cvičení, posilování je třeba zapojit do denního režimu pravidelně :-). Jednorázové akce se míjí účinkem :-). Takže, chcete-li posílit imunitu, vyhnout se bolestem v zádech, něco vydržet a taky svěže vypadat – zkuste prostě cvičit a nezapomínat na posilování :-). Svaly i kosti si jej žádají :-) .

autorka článku : Zuzana Kubáňová

zdroj : celostnimedicina.cz



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha

Jája: Plánujete i nějaký článek o konkrétních cvicích, spíše právě na doma s činkami? Mám doma tenhle typ - http://jednorucky.cz/jednorucky-chromove/11-cinka-jednorucni-chromova-10-kg.html - a rád bych cvičil podle nějakého tréninkového plánu zaměřeného právě spíš na hráče squashe než vyloženě na objem svalů :-)

13.11.2013 09:11

admin: Dobrý den, objednáme podobný článek u naší fitness autorky Zuzky Kubáňové, prosíme o strpení cca týden nebo dva :-). Irena Vanišová

13.11.2013 10:43
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net