aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_8099 aDSC_8099

Al Turki: Squash je sport budoucnosti

07.06.2016 08:05

Ziad Al Turki je předsedou Profesionální asociace squashe od roku 2008 a významným způsobem přispěl k rozvoji tohoto sportu, ale možná ještě nikdy nezažil takovou radost nad odvedenou prací jako nyní. V rozhovoru pro Gulf News, který se uskutečnil v Dubaji během finále světové série, promluvil padesátiletý podnikatel ze Saudské Arábie a vášnivý fanoušek squashe o tom, jak se z okrajového sportu stal sport na vzestupu a jak velkou roli hrají média.

foto: Virendra Saklani/Gulf News

Jste spokojený se současnou situací squashe? A jak je to s jeho rozvojem? Udržuje se určitý status quo, nebo lze čekat opravdové změny?

Ano, jsme velmi spokojení s tím, jak squash v posledních letech expandoval. Ale neusínáme na vavřínech a chceme dál dělat pokroky. Naším cílem je posílit postavení ženského okruhu tak, aby se vyrovnal tomu mužskému, a zároveň posunout obě kategorie kvalitativně zase o něco výše.

Jak by tedy podle vás měl squash dále růst? Jaké máte plány?

Domnívám se, že ohledně změn jsme udělali všechno, co udělat šlo. Rostou odměny na turnajích i zájem lidí. Právě kvůli tomu jsem se v roce 2005 zapojil do squashového dění. Chtěl jsem, aby se squash dostal na vyšší úroveň, než na které byl tehdy, a také jsem chtěl dát hráčům větší prize money, aby se zlepšily jejich podmínky.

Abyste to mohli realizovat, musíte vybudovat pevné základy, tudíž jsme investovali do okruhu jako takového. Změnili jsme design skleněných kurtů, od základů jsme překopali to, jak jsou prezentovány jednotlivé turnaje po celém světě, takže nyní všechno působí profesionálněji. A konečně jsme se dostali i do televize a získali publicitu, jakou si squash zaslouží. Máme teď tříletou smlouvu s velkými televizními kanály napříč kontinenty, squash už se vysílá živě ve skoro sto padesáti zemích. Ještě před pár lety jsme od některých lidí poslouchali, že něco takového nikdy nemůžeme dokázat, ale stalo se. A díky tomu přilákáte i sponzory, takže můžete navyšovat prize money a dělat spoustu dalších věcí, které si s omezeným rozpočtem nemůžete dovolit.

Když vezmeme v potaz, že se squash v televizi hraje na celoskleněném kurtu, byly nějaké technické problémy s vysíláním?

Myslím, že když se podíváte, kam jsme za poslední tři roky došli, uvidíte nesmírný posun. Ještě nejsme v cíli, přenosy pořád limituje to, že jednoduše nemáme obrovský přenosový vůz, který by s námi jezdil po celém světě jako u fotbalu, kde můžete mít šestnáct nebo dvacet kamer. Ale máme dobré sponzory i značnou podporu a díky tomu se můžete těšit na kvalitnější přenosy. Důkazem je to, že i známé televizní společnosti nás už berou vážně. Na posledních Hrách Commonwealthu byl squash v televizi nejsledovanějším sportem, a kdybychom nezajistili vysokou kvalitu přenosu, nikdy by podobný úspěch nepřišel. Zájem velkých kanálů jednoznačně dotvrzuje, že jsme této kvality dosáhli.

Může si vzít squash nějaké poučení z toho, jak jsou propagovány třeba fotbal, tenis nebo golf?

To úplně není problém propagace. Podívejte se například na anglickou Premier League: tam prostě přijde televize Sky a nasype do ní stovky milionů. Do squashe miliony zatím nikdo neinvestoval. Vložil jsem do něj vlastní peníze, všechno, co jsem mohl, abych mu pomohl přiblížit se těmto sportům. Nikdy nebudeme jako fotbal nebo jiný masově provozovaný sport, a to proto, že nedokážeme oslovit tolik lidí. Squash je zkrátka hodně specifický.

Ale podívejte se kolem, jsme v Dubaji. Před několika lety panovaly intenzivní snahy dostat squash právě sem, ale nepovedlo se to. Museli jsme počkat na ten správný moment a být skvěle připravení. Protože když vás čeká cesta do Dubaje, musíte se ukázat ve velkém stylu. A my to rozhodně splnili, stačí se podívat se na místo, kde stojí kurt. Domnívám se, že toto finále světové série bude zásadní pro další rozvoj, protože jsme se skutečně ocitli ve středu zájmu. Turnaj v Dubaji se pro nás stal jakýmsi univerzálním klíčem, který nám může odemknout dveře po celém světě.

Pro sport jsou vždy důležité osobnosti a nezapomenutelní hráči. Potřebuje squash někoho takového, nějaké legendy, aby se mohl posunout výš?

My ale takové hráče máme, jsou legendami v zemích, odkud pocházejí. Jsou tu squashisti jako Nick Matthew z Anglie, který na Hrách Commonwealthu získal dvě zlaté medaile, ale média to nezajímalo. Ať už z nich uděláme jakkoli slavné osobnosti, média k tomu musí vždy přispět a sledovat osudy sportovců ze své země.

Například Nour El Sherbiniové věnují doma v Egyptě hodně pozornosti. Prezident Al Sissi jí osobně pogratuloval, když se stala světovou jedničkou, stejně jako Mohamedu Elshorbagymu. Myslím, že přesně takové věci potřebujeme a někdo v médiích se toho musí chytnout. Ramy Ashour a Nicol David jsou určitě legendami, Gregory Gaultier ve Francii také. Jsou to úžasní sportovci i úžasné osobnosti a je na médiích, aby nám pomohla a dostala jejich příběhy mezi lidi.

Jak by bylo možné ke squashi přilákat více mladých lidí a přesvědčit je, že squash je pro ně tím pravým povoláním?

Potřebujete silný profesionální okruh. Když ho nemáte, bude squash vždy vnímán jako koníček, ne jako povolání. Když junioři vidí triumfy Nour El Sherbiniové, navyšování odměn, větší profesionalizaci okruhu a velké turnaje po celém světě, možná si pak řeknou „Víte co, ten sport je fakt pecka, určitě má budoucnost a má dobré a stabilní zázemí a udělám všechno pro to, abych byl nejlepší.“

Má squash nějaký unikátní rys, který by ho dokázal prodat?

To má! Jsme maximálně šetrní k životnímu prostředí. Nezabereme příliš prostoru, jsme mobilní, kurty nemusíme kropit, stačí nám mokrý hadr. Dokonce jsme i vyměnili osvětlení, abychom snížili spotřebu elektřiny. Squash je doopravdy sport budoucnosti. Lidé si hodně oblíbili extrémní sporty, a přestože se tak neprofilujeme, stačí se podívat na nějaký zápas. Squash bezpochyby extrémní sport je.

Je atraktivní a dá se hrát všude. A podívejte se, kdo všechno ho hraje, jsou tu squashisti a squashistky ze zemí, které olympijské medaile získávají jen sporadicky. Squash má vše, co má správný sport mít, jen si zaslouží trochu více respektu.

překlad: Jiří Hron
zdroj: gulfnews.com

 

 

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net